Firma Claim

Subheadline H2

  • NL
  • EN
  • DE
  • FR
© RKW Rhode Kellermann Wawrowsky Architektur+Städtebau

Twee nieuwe campussen, € 2.000.000.000,- investering, 20.000 nieuwe banen

De RWTH Aachen University is één van de belangrijkste universiteiten op het gebied van nieuwe technologiën in Europa. In 260 instituten wordt – vaak samen met global players uit het bedrijfsleven – research gedaan naar nieuwe oplossingen en producten vooral op de gebieden Nieuwe Energie, Automotive, ICT, Productietechnologie en Nieuwe Materialen.

In 2007 heeft de Duitse regering de universiteit, die op dit moment meer dan 36.000 studenten telt, benoemd tot Elite-universiteit. Daarmee is de RWTH Elite-universiteit in de deelstaat Nordrhein-Westfalen (NRW). Daarnaast studeren er nog ruim 10.000 studenten aan de andere 3 hogescholen in Aachen. Verwacht worden 50.000 studenten in de naasten jaren.

Campus Melaten en Westbahnhof

Op deze basis besloten NRW, de gemeente Aachen en de RWTH Aachen om op een gebied van 2,5 km2 twee compleet nieuwe campussen met een bebouwd oppervlak van 550.000 m2 te realiseren: de Campus Melaten en de Campus Westbahnhof (bekijk hier de campus-plannen en hier de film over de Campus Westbahnhof).

Daar ontstaan in de komende jaren 19 toptechnologie-clusters (zie afbeeldingen rechts) waar bedrijven samen met de universiteitsinstituten research en development gaan doen. Meer informatie over de 6 startclusters hier.

Het  investeringsvolume voor dit omvangrijke project, dat wordt uitgevoerd door Bau- und Liegenschaftsbetrieb BLB, bedraagt ruim € 1,5 miljard. Het BLB is het ontwikkelingsbedrijf van de deelstaat NRW.

De verwachting is dat met deze investeringen 20.000 directe nieuwe banen ontstaan. Gezien deze ontwikkelingen rekent het centrale bureau voor statistiek van de deelstaat NRW met een verdere groei van de stad Aachen van 25.000 inwoners.

De eerste stap werd gezet met de eerstesteenlegging van het E.ON Energy Research Center Aachen, dat nu wordt gebouwd. Hier gaan wetenschappers samen met het energiebedrijf E.ON nieuwe technieken op het terrein van Nieuwe Energie onderzoeken. E.ON ondersteunt dit research de komende tien jaar met in totaal  € 40 miljoen.

In december 2009 heeft de Aachense gemeenteraad het definitieve bestemmingsplan besloten. Daarmee werd de laatste en belangrijkste stap van de projectvoorbereiding genomen. Op 4 januari 2010 zijn de bouwwerkzaamheden (infrastructurele ontsluiting) voor de Campus Melaten begonnen. Op 18 februari 2010 heeft Jürgen Rüttgers, de toenmalige Minister President van NRW, de eerste schop in de grond gestoken voor de gebouwen van de eerste 6 clusters.

Campus Binnenstad

Ook de bestaande campus in de binnenstad van Aachen gaat de komende jaren compleet veranderen. Hier investeert het BLB nog eens € 500 miljoen in de nieuwbouw van talrijke gebouwen en de uitbouw van de bestaande gebouwen. Ook hier is de eerste stap gezet: het nieuwe SuperC-gebouw, verwarmd en gekoeld door geothermie uit een diepte van 2,5 km, werd in juli 2008 in gebruik genomen.

Avantis, de "vierde" campus

Ook op het grensoverschrijdend bedrijventerrein Avantis vinden nieuwe ontwikkelingen plaats op het gebied van Nieuwe Energie en Topreferente zorg. Op dit moment wordt de Wijk van Morgen als praktijk voor energie-innovatie gebouwd. Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) en het RWTH Universitätsklinikum Aachen (UKA) willen hier samen direct aan de grens het eerste Europees academisch ziekenhuis bouwen en daar met nieuwe high-tech behandelingen een speler op wereldschaal worden.

Bovendien is het de bedoeling dat Avantis als productiecampus functioneert voor de bedrijven die op de overige campussen in Aachen al research doen en zo van de productiefaciliteiten in de directe omgeving zullen gaan profiteren. De business spin-offs zullen bij voorkeur op Avantis worden gevestigd. 

Op mei van dit jaar werd besloten het bouwplan te veranderen, zo dat de bandbreedte van mogelijke vestingen uitvergroot kan worden.

Toekomstig konden er ook grote samenhangende bedrijfsruimten verkocht worden.

De mutaties moeten milieuvriendelijk omgezet worden en de groentjevoorzieningen van het oude bouwplan worden behouden.

De RWTH CampusBahn - just one step from platform to lab

Om alle nieuwe en bestaande campussen en de binnenstad van Aachen met elkaar en de toekomstige grensoverschrijdende spoorverbindingen zowel via Avantis naar Heerlen en Maastricht als via Heerlen naar Eindhoven (InterCity-verbinding "Thalinx") te verbinden, is het de bedoeling om een nieuw innovatief vervoerssysteem, de RWTH CampusBahn te bouwen. Deze zou met een hoge frequentie onafhankelijk van het overige verkeer op een eigen tracé rijden.

Het bestaande station Aachen West wordt daarvoor compleet verbouwd zodat in de toekomst wetenschappers, technologiewerkers en studenten uit Eindhoven, de Stadsregio Parkstad Limburg, Avantis en de StädteRegion Aachen snel en gemakkelijk praktisch tot aan de voordeur van alle instituten en bedrijven kunnen reizen.

In december 2009 heeft de stuurgroep van de gemeente Aachen op basis van de resultaten van de inmiddels afgeronde haalbaarheidsstudie (bouwsteen van het RoCK-project) besloten om dit systeem niet alleen tussen Campus en binnenstad te installeren maar stapsgewijs verder uit te bouwen naar diverse wijken van de stad.  

 

Meer weten?

Alle documenten en recente krantenartikelen over de ontwikkelingen rond de RWTH vindt u in de download sectie in de rubriek Infocenter of neem contact op et de RWTH Campus GmbH

Een uitgebreid filmarchief over de RWTH (geschiedenis, structuur, ontwikkelingen, research, projecten enz.) vindt u hier.

Ga ook naar de YouTube-channel van de RWTH.

De start van RWTH campus: media reacties

Download hier de verzamelde reacties uit de media op de start van de RWTH Campus.

De officiële persmap

Download hier de officiële persmap met alle informatie over de Campus-plannen en specifieke toelichting over de samenstelling van de eerste 6 clusters.

RWTH Aachen Campus - meer afbeeldingen

© RKW Rhode Kellermann Wawrowsky Architektur+Städtebau
Campus Westbahnhof – overzicht
© RKW Rhode Kellermann Wawrowsky Architektur+Städtebau
© RKW Rhode Kellermann Wawrowsky Architektur+Städtebau
Campus Westbahnhof – detail
© rha reicher haase + associierte, Architetkur und StädteBau, Aachen
© rha reicher haase + associierte, Aachen
Campus Melaten – overzicht

Afbeeldingen Campusbahn

Liniennetz Campusbahn
Stationsconcept Campusbahn
Halte Campusbahn Hoofdgebouw RWTH (Montage)

Alle afbeeldingen op groot formaat vindt u in de rubriek Infocenter