Firma Claim

Subheadline H2

  • NL
  • EN
  • DE
  • FR

Directe spoorverbinding (Maastricht – Heerlen –) Kerkrade – Avantis – Aachen HST

Het grensoverschrijdend technologie terrein Avantis (Heerlen-Aachen) is van bijzonder belang voor de economische ontwikkeling van de regio. Met de zonnecellenfabrikant SollandSolar, het World Trade Center Heerlen-Aachen en diverse andere bedrijven is het nu al belangrijk. Gelet op het concrete plan om op het terrein het eerste Europese academisch ziekenhuis te bouwen en daarnaast tevens productiefaciliteiten voor de research instituten van de RWTH Aachen Campus te bieden neemt het terrein - Campus Avantis - voor de toekomst een sleutelfunctie in.

 

Daarnaast is het van groot belang om de Stadsregio Parkstad Limburg met de regio Aachen, en dan met name de nieuwe campussen van de RWTH en het HST-station in Aachen, snel en hoogwaardig te verbinden. Dit is goed voor de euregionale arbeidsmarkt en biedt ook voor de woningontwikkeling in de Stadsregio Parkstad Limburg uitgelezen kansen omdat de stad Aachen kwalitatief niet de huisvesting kan bieden aan de werknemers die naar verwachting 20.000 arbeidsplaatsen zullen invullen.

Op dit moment zijn er dagelijks al meer dan 10.000 grensoverschrijdende verplaatsingen tussen Kerkrade en Aachen. Omdat een goede OV-verbinding ontbreekt, gebeurt dit voor bijna 100% met de auto.

Daarom is het belangrijk dat de Stadsregio Parkstad Limburg een adequate tweede grensoverschrijdende spoorverbinding krijgt. De treinen die op dit moment vanuit Maastricht en Heerlen in Kerkrade-Centrum eindigen, rijden in de toekomst via een kort stuk nieuw spoor over Avantis, via Aachen-Richterich naar het RWTH-station en het HST-station. Vervolgens zullen ze doorrijden naar Stolberg, Eschweiler en Düren. 

 

Project Partners en Weblinks

Binnen dit project werken de volgende partners samen:

Goede aansluiting

De 4 prioritaire projecten worden in nauwe samenwerking met de Duitse partners, met name het AVV, de openbaar vervoersautoriteit in de regio Aachen, aangepakt. Bekijk hier de spoorplannen van het AVV ("mobile region 2020") voor de regio inclusief de gemeenschappelijke grenoverschrijdende projecten.

Avantis in beeld